Obchody „Święta Jabłka” w Centrum Oświatowo-Kulturalnym im. Jana Heweliusza w Potarzyca miały miejsce 23 października 2014 r. Święto to rozpoczęła audycja radiowa nadawana przez szkolny radiowęzeł, którą rozpoczęła piosenka „Jabłuszko pełne snu”, a następnie poinformowano społeczność szkolną o historii jabłka, jego walorach smakowych, zawartości składników odżywczych i zastosowaniu w różnych potrawach. Prowadzący program Filip Mikołajczak, przeczytał kilka przysłów o jabłkach i przedstawił harmonogram przebiegu święta, którego gospodarzami byli uczniowie klasy I gimnazjum. Zorganizowali oni szwedzki stół, na którym były prezentowane potrawy z jabłek przygotowane przez każdą klasę.

Do obchodów święta włączyli się rodzice pomagając wykonać różne dania. Najwięcej pomocy potrzebowały przedszkolaki, które zaskoczyły wszystkich wspaniałym sokiem jabłkowo-marchwiowym. Klasa pierwsza szkoły podstawowej zrobiła jabłka zapiekane w cieście a druga i trzecia surówkę z jabłek. Klasa czwarta pochwaliła się pyszną szarlotką, piąta natomiast wykonała chipsy z jabłek a szósta przygotowała naleśniki z jabłkami. Uczniowie klasy pierwszej gimnazjum wykonali mus jabłkowy, klasy drugiej placek z jabłkami a trzeciej jabłkową galaretkę. O urozmaicenie jadłospisu zadbali gospodarze piekąc dla wszystkich jabłka w ognisku, które okazały się tak smaczne, że zajadali się nimi uczniowie i nauczyciele. Każdy uczestnik „Święta Jabłka” miał możliwość skosztowania wszystkich potraw, ponieważ klasa pierwsza gimnazjum zadbała o ich podział i miejsce wspólnej konsumpcji. Aby jedzenie się nie marnowało dyżurujący gimnazjaliści nakładali małe porcje, a kto chciał mógł przyjść po dokładkę.

Obchodom tego święta towarzyszyła wystawa prac wykonanych na konkurs pt. „Jabłko w roli głównej”. Były to plakaty, kompozycje przestrzenne, wierszyki wymyślone przez uczniów oraz transparenty. Wszystkie te prace były oceniane przez szkolne jury, najlepsze w swojej kategorii zostały nagrodzone, a wykonawcy pozostałych prac otrzymali nagrody pocieszenia.

Swój udział w święcie zaznaczył również Samorząd Uczniowski zbierając przepisy na potrawy z jabłek, w celu wydania broszurki pt. „Jabłko w roli głównej”.

Przygotowania i przebieg „Święta Jabłka” koordynowały nauczycielki Aleksandra Mendelska i  Marta Dopierała.

 

Comments are closed.